Friday, July 15, 2011

macam - macam ragam!!!

hari yang free tuk aku coretkan sesuatu di blog ni..ape yang berlaku sejak kebelakangan ni membuat aku berfikir panjang tentang sesuatu..

mungkin korang juga pernah mengalami situasi yang sama..dan mungkin juga tidak pernah memikirkan perkara ni secara serius atau amik kisah langsung..topiknya..siape yang lagi susah korang nk handle/jaga hati/yg sewaktu dgnnya, antara orang terdekat dgn kita (family,kawan baik, ofismate ke) dgn org luar yg hanya seperti touch n go untuk urusan harian korang?

cuba fikir sejenak dan renungkan....soalan ni pernah ditanya bos aku dl ms aku mula2 bekerja...ternyata soalan ini mempunyai point yg cukup baik utk kita renungkan..semuanya bergantung pada diri sendiri..macam2 perkara perlu dipertimbangkan..cthnya..bagaimana nak menyelesaikan sesuatu perkara tu, boleh ke tidak, mampu ke tidak, berjaya atau gagal, apa pendekatan yg sebaiknya..kalo diikutkan, soalan2 ni yg slalu bermain dlm fikiran kita bg kita menghadapi org yg terdekat dgn kita.

terlalu byk perkara perlu dipertimbangkan berbanding dgn org luar....fikir2kanlah...silap langkah, blh membawa pada perbalahan..masam muka..tak bertegur..macam2 blh berlaku...pernah korg terfikir knape semua tu berlaku? kerana semuanya melibatkan hati dan perasaan.....yg kdg kala..hati menguasai kewarasan akal..

kalo tak, xdelah jadi anak pukul bapak, pukul mak..mak bapak dera anak..kawan tikam kawan..macam2 lah..betul tak?

jadi..kesimpulannya..jagalah hati..kawal hati..dan jgn kita lupa pulak..setiap manusia ada syaitan yang menghuni di dalam diri kita dengan tujuan untuk menghasut/menyesatkan...jadi dengarlah kata hati yang sebenarnya..yg terbit jauh di lubuk hati kita..itulah petunjuk/ilham yg diberikan Allah kpd manusia sebagai penyelesainya..

Tuesday, May 31, 2011

hari yang suram.....

celik saja mata..hati mengeluh sejenak...bagai ada yang terpendam di dada yang sukar diluahkan....ntah ape yang dirasakan saat itu..aku pun tak pasti..ntah ape yang menyesakkan fikiran..aku tak pasti...terasa beban menghempap dada dan nafasku sesak...termenung seketika aku di pembaringan...memikirkan apa yang bakal aku lalui hari ini...

namun, aku bangkit juga...kena pergi kerja..inilah hidupku sekarang...fokus terhadap kerjaya dan cuba melupakan seketika segala perkara yang menyusutkan fikiran...kalau difikirkan pun tak akan habis juga..diri perlu terus gagah melalui segalanya...itulah hidup..ibarat pepatah...kalau takut dilambung ombak, jangan berumah di tepi pantai..

menuju ke ofis dengan menempuh kesesakan yang luarbiasa..bukanlah yang aku harapkan hari ini...terperangkap selama sejam lebih di hadapan tol 50sen..betul2 menduga kesabaran..pelik pula bila difirkan..cuti sekolah dah mula..tapi jam lagi teruk dari hari biase..masuk ofis pun dah takde mood...

mengadap saja pc..terus aku buka email dan blog ni..aku perlu menulis sesuatu..biar lerai semua yang terbuku...perlu luahkan segalanya...simpan sendiri..sendiri sakit maaaaaaa.....

sejak kebelakangan ni...aku suka mendengar lagu ini...pertama kali dengar..aku sudah tercuit dengan bait2 kata yang terlalu menyentuh hati dan jiwaku..begitu terkesan yang adakalanya buat aku nangis sendiri...saat ini jua..airmata kutahan dari mengalir...bukan di saat aku cuba membina benteng diri yang teguh...

Yuni Shara - Sepi

Sepi hati terjadi lagi 
Mungkin sampai mati aku sepi 
Biar senyum hadir di hariku 
namun ini hanya ada di bibir 
di bibir saja 

Aku ini yang bisa mengerti 
walaupun yang lain mau mengerti 
Namun berat beban hidupku 
biarkan saja 
Biar saja hanya ku yang tahu 

Sejarah cinta dan hidupku 
penuh duri dan banyak ranjau 
Butuh kesabaran yang penuh 
untuk tetap ku berdiri 

ada saatnya ku bicara 
bila hatiku telah bulat 
Sepanjang ku bisa atasi semua 
aku tetap diam 




Monday, May 23, 2011

update...update...!!!!

sudah lama aku tak berkesempatan nk update blog ni..kesibukan kerja, membuatkan aku lupa terus pada blog aku nih..lagipun aku ni bukannya rajin sgt nk update2 nih...heeheheh..

hari ni pun sempat jengah sbb bos2 tarak...hehehe..teringat pepatah bos lama aku...bila kucing takde, mulalah tikus berkeliaran....hahahahha...mmg betul pun!!!!

tadi sempat membaca blog seorang sahabatku..bernama faiz...ummi irdiena malaeka....kisah yang menarik minat aku pasal hubbynya ke german tuh...teringat thn 2007, dimana aku pun disuruh pergi ke sana atas urusan kerja...chewah..mngimbau kenangan lame lah katakan...syok pulak! (perasan sendiri!!!! hehehe). pergi tu pun, 1st time keluar negara..dah tu sorg je pulak pompuan...pastu nk bawa org lain skali g sane..pergh!!! mmg tahun yang memenatkan tahun tu..terlalu byk kerja..terlalu byk stress!!!! stress2 pun...dptlah aku relax jap bila g german tuh...cuci mata, minda dan hati...heheheh...

 barisan kehormat dari malaysia..hehehe..lawatan di Manhiem


 di depan kilang pembuat enjin kereta BMW...di Ulm

 pemandangan di atas bridge sekitar bandar Frankfurt...


kereta idaman hati...hehehe..tuan py kereta siap offer nk bg kunci bg test drive...tp disbbkan aku ikut tour bus...masa tak m'izinkan aku mengujinya...punah harapan...hihihi..tp dpt abadikan gmbr pun cukup laaa...




 jalan2 sekitar Manhiem..


 otw ke Ulm..menempuh perjalanan sejauh 2jam lebih di highway..luas terbentang tanaman pokok bunga..sejuk mata memandang...

pekan sejarah di Frankfurt..

Tuesday, March 1, 2011

new life..new beginning...

sudah lama tak menjengah ke blog ni...beberapa hari ni agak sibuk dengan beberapa urusan. alhamdulillah semua dah settle..

1 mac ni, satu permulaan baru bagi aku. kehidupan yang baru dan dengan azam dan tekad yang baru. aku inginkan segalanya bermula dengan baik dan akan berterusan sampai bila-bila. oleh itu, aku tanamkan tekad untuk melakukan perubahan supaya pisang tidak berbuah dua kali. perlu berubah jika hendak ke depan. buangkan segala prasangka dan berharap pihak satu lagi pun begitu...hidup di dunia ni bukannya lama...semakin kita meniti hari semakin dekat kita dengan ajal..bukannya semakin jauh. entah bila kita akan dijemput...yang pastinya sudah 28 tahun aku hidup. jika umur ku tidak panjang..mungkin tinggal beberapa tahun lagi atau bulan atau hari...kita tidak tahu semua itu. cuma doa yang mampu dipanjatkan untuk memohon dipanjangkan umur agar bisa diberi kesempatan untuk membuat yang terbaik untuk dunia dan akhirat.

di kesempatan yang ada ni, aku sempat update di blog ini sebagai petanda permulaan perubahan yang aku ingin lakukan. perlu ada satu catatan supaya perjalanan hidup ini boleh dirakam untuk tatapan ku sendiri bagi menilai setiap apa yang telah aku lakukan.

cukupla setakat ini..masih banyak kerja perlu dilakukan biar pun di hari pertama. chaiyok!

Monday, February 14, 2011

hujung minggu yang sepi...

hujung mingguku banyak dihabiskan di rumah saja...xde mood rasenya nak keluar ke mana2. setidaknya, aktiviti kemas rumah, masak dan aerobik tetap dilakukan. tak betah rasenya kalo tidak mengemas rumah setiap hari..aku mesti nakkan suasana yang kemas dan bersih..baru kepala tak rase serabut! 


jadi, semalam menu makan malam ialah bihun hong kong...yummy...sedapnyer biler dapat makan favourite food aku. menu nilah yang aku akan selalu order biler makan di luar..samada kuew tiaw or mee. 1st time jugaklah rase bihun pulak. biler masak sendiri ni, lagi nikmatnya rasenyer...hehehe..setelah mengadap semangkuk dan secawan kopi panas...penuh perutku! Alhamdulillah dengan rezeki hari ni...


hari ni aku pergi ke lhdn untuk mematikan setem. pergh....lama giler kena tunggu walaupun hanya nak matikan setem. bila sampai di kaunter, tak sampai 15 saat aku di situ dah selesai..tapi menunggunya selama 1 jam setengah! begitulah kalo berurusan dengan kerajaan ni...sekarang pulak, lhdn buat sistem baru untuk duti setem. berkuatkuasa hari ni pulak tu..semua kena isi borang terlebih dahulu..walaupun nk matikan setem rm10. waduh....macam ni, jgn dikatakan jimat penggunaan kertas, bertambah2 lagi adalah...kesian pokok2 yang kena tebang tu kan....


selesai di lhdn, pergi ke econsave membeli makanan kucing dan sedikit barang runcit. niat di hati, nak beli minyak paket yang harganya rm2.50 tu...malangnya takde...jenuh jugak aku mencari...sejak 2minggu lepas aku cuba beli tapi tak berjaya jugak..yang terpampang..STOK HABIS!..pelik aku..masih ade lagi ke yang buat panic buying?


licin selicinnya..tidak ade langsung stok, aku nih dahla guna tuk sorang je..beli yang botol besar pun tak berbaloi...bukan nk pakai selalu..yang melamabak botol2 besar dan yang mahal..hmmm tak maula! jadi aku terus menuju ke tesco pulak...nk lunch di sana dan tengok2 kalo ade minyak paket tuh...


kesudahannya tetap sama..TAK ADE! hmmmm...macam mana nih...dah malas pulak aku nak mencari merata2, buat masak rebus dan panggang jelah..no more fried food! aku pun tak faham kenapa masih ada masalah stok minyak nih..kat berita, sibuk kata cukup tapi masih juga berlaku kekurangan/tak ada stok. cukup2lah manusia ni nak cari keuntungan cara begini...masih lagi bersyukur dgn keadaan sekarang ni yang masih cukup makan, aman dan bebas nk kemana2. duit cari setimbun mana pun takkan cukup kalo tak pernah rasa bersyukur...betullah seperti firman Allah:


(Mereka melakukan yang demikian) kerana mereka kufur, tidak bersyukur akan nikmat-nikmat yang kami berikan kepada mereka. Oleh itu, bersenang-senanglah kamu (dengan nikmat-nikmat itu bagi sementara di dunia), kemudian kamu akan mengetahui (balasan buruk yang akan menimpa kamu)
Surah Al-Nahl ayat 55

Harapnya, aku tidak tergolong dgn mereka ini. inilah peringatan yang harus dipegang dan dijadikan prinsip hidup sementara masih bernafas di bumi Allah ini. Ya Allah, teguhkanlah imanku, dan kuatkan aku untuk menghadapi dugaan2Mu supaya tidak tersasar dari siratul mustaqeem...amin..

Wednesday, February 9, 2011

xtvt during CNY holiday....

setelah menyinggah beberapa tempat menyelesaikan urusan...akhirnya menuju ke cravings untuk lunch pada jam 2.30 pm....alhamdulillah..kekenyangan setelah mengadap semangkuk mee kari dan air kopi panas...sedapnyer....


minggu lepas penuh dengan aktiviti riadah...seronok bila berkumpul dgn kawan2...


aktitviti pertama..mendaki bukit broga...pertama kali buat nih...sebelum ni dok dengar je org sebut pasal broga nih..akhirnya, sampai juga ke broga! 


seawal subuh...dah bersiap tp..itu pun terlewat dari waktu yang dicadangkan sbb terlajak tido...heheheh...masing2 tak terjaga bila jam berbunyi jam 4 pagi..kesudahannya..jam 7.30am baru bertolak...


dalam perjalanan, sinar suria yang memancarkan cahayanya di ufuk timur..sungguh memikat! inilah bukti keindahan alam ciptaan yang Maha Esa...


jika bertolak pada waktu yang dijanjikan..pasti pandangan dari atas bukit lebih cantik..tapi yang ni pun dah cukup cantik..subhanallah!


ini antara gambar yang sempat dirakam ketika mendaki...














then..aktiviti kedua, picnic @ sg. congkak! yang ni mmg best..mmg dah lama betul tak g sana..seingat aku..form 1 kot aku last berpicnic kat sini...pergh!!!! nostalgia gak tempat nih...


siap berbbq..mandi manda...jenuh jugaklah nak start api tu...dahlah tak bawa starter..terpaksa menebalkan muka minta kat org...nasib baik orang tu bermurah hati nak bagi..kalau tidak..alamatnya..mentahla ayam bbq kami..hehehe...


at last, inilah hasilnya....






kekenyangan sungguh hari tuh..ingatkan ramai..makanan lebih byk dari orgnyer....hihihi..pengajaran tuk hari tu..jgn membazir dan plan yang sebaiknya dengan budget yang tepat! 


seingat aku..air di sg. congkak ni masih seperti dulu..tetap jernih..walaupun tak sejernih mana..hehehe..tapi boleh dikatakan masih bersih dan menyegarkan...


alhamdulillah, pada hari aktiviti dilakukan..cuaca sangat baik..sang suria menunjukkan sinarnya dengan gah skali!!! hehehe...walaupun tengah raining season dan sibuk banjir di sana sini, aktiviti tetap berjalan dengan lancar..sangat enjoy pada hari tu!


 air yang sejjjuuukkkk...


Thursday, January 27, 2011

Urusan belum selesai....

selesai melengkapkan dokumen PTPTN yang perlu ditandatangani..cuma perlu pengesahan dan matikan setem selepas ni..insyaAllah dapat diselesaikan sebelum CNY ni..tapi masih ada urursan lain yang tertangguh..hmm..perlu cepat!


beberapa hari ni..terdapat banyak perkara yang menyedarkan aku tentang kejahilan diri sendiri..waktu dinihari yang lepas, perasaan ini berdetik adakah aku telah melakukan yang terbaik sebagai seorang muslim, sebagai seorang anak dan yang paling penting ke mana arah tuju hidupku selepas ini.


rasa terlalu banyak membuang masa memikirkan perkara yang remeh..yang tidak sepatutnya menjadi keutamaan pada saat ini. betullah kata orang dahulu..kalau terlalu mengikut kata hati, kelak binasa diri sendiri. aku perlu bangkit untuk membantu diri aku dari terus terduduk dan jatuh tersungkur. berapa lama lagi harus aku biarkan diri tenggelam dalam perasaan yang tidak mungkin akan berakhir..sesungguhnya manusia itu dijadikan penuh dengan perasaan dan jika tidak pandai menguruskan hati dan perasaan ini..boleh binasa diri sendiri. 


aku akan cuba bangkit..biarkan harus merangkak dan bertatih..selama mana pun aku mesti cuba. jatuh bangun seseorang hanya terletak pada diri sendiri..tiada yang akan membantu..itulah yang aku rasa saat ini..beban perasaan yang telah lama terpendam dalam jiwa tidak dapat aku rungkaikan...biar lelah aku mencuba..hanya kepada Allah aku mengadu nasib dan memohon kekuatan dan kesabaran supaya aku mampu berdiri teguh semula.


aku sudah lama tidak pedulikan kata - kata orang..sebabnya tidak mendatangkan faedah langsung...hanya tahu mematahkan semangat dan kritikan yang tidak membina saja yang terlontar dari mulut setiap orang..itulah namanya Melayu. kesian dengan bangsaku sendiri..silap orang cukup cepat mereka menuding, tapi kalau silap sendiri..hmm..tidak pernah nak akui..


itulah pengajaran yang paling hebat pernah aku alami selama ini..berkali-kali aku diduga dengan kesabaran sebegini..kerenah manusia yang mencabar kesabaran hati..mungkin kesabaran ku tidak memadai..mungkin ada perkara yang terlepas pandang..mungkin ada silap sendiri yang tidak aku sedari..mohon Allah berikan aku petunjuk yang sebaiknya untuk penyelesaiannya...


sesungguhnya benarlah firman Allah (Surah Al Asr):

Demi
 Masa!

Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian

Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.




Saturday, January 22, 2011

start BLOG!!!

hari pertama memulakan blog...semangat nih..& harapnya dapat selalu update..;)


semangat baru untuk memulakan tahun nih...apa jua dugaan & rintangan yang mendatang & sedang dihadapi..semoga Allah meminjamkan sedikit kekuatan & kesabaran untuk aku.


hari ni lepak di McD untuk breakfast sambil melayan fb, etc..dah lama tak online..maka bertimbunla email tak terbaca...baru saja selesai download borang tawaran kadar ujrah PTPTN..perkara utama yang perlu diselesaikan b4 feb ni..kalo tidak, alamatnya..masalah lagi..


dah dekat 5 jam melepak kat sini..dah penat nk tgk skrin laptop nih..tp masih byk benda yang nak di'settle'kan..dapat juga chat ngan member yg lama xcontact..macam tulah hidup ni..kalo dh mengadap gadget yg satu nih...blh satu hari suntuk mengadap..


oklah, cukup tuk hari ni...buat permulaan..yang penting kerja selesai..


sedikit peringatan untuk diri supaya jadi lebih baik..


Al Hadiid : 16
Belumkah datang waktunya bagi orang-orang yang beriman, untuk tunduk hati mereka mengingat Allah dan kepada kebenaran yang telah turun (kepada mereka), dan janganlah mereka seperti orang-orang yang sebelumnya telah diturunkan Al Kitab kepadanya, kemudian berlalulah masa yang panjang atas mereka lalu hati mereka menjadi keras. Dan kebanyakan di antara mereka adalah orang-orang yang fasik.





@McD, 2.40 pm