Friday, July 15, 2011

macam - macam ragam!!!

hari yang free tuk aku coretkan sesuatu di blog ni..ape yang berlaku sejak kebelakangan ni membuat aku berfikir panjang tentang sesuatu..

mungkin korang juga pernah mengalami situasi yang sama..dan mungkin juga tidak pernah memikirkan perkara ni secara serius atau amik kisah langsung..topiknya..siape yang lagi susah korang nk handle/jaga hati/yg sewaktu dgnnya, antara orang terdekat dgn kita (family,kawan baik, ofismate ke) dgn org luar yg hanya seperti touch n go untuk urusan harian korang?

cuba fikir sejenak dan renungkan....soalan ni pernah ditanya bos aku dl ms aku mula2 bekerja...ternyata soalan ini mempunyai point yg cukup baik utk kita renungkan..semuanya bergantung pada diri sendiri..macam2 perkara perlu dipertimbangkan..cthnya..bagaimana nak menyelesaikan sesuatu perkara tu, boleh ke tidak, mampu ke tidak, berjaya atau gagal, apa pendekatan yg sebaiknya..kalo diikutkan, soalan2 ni yg slalu bermain dlm fikiran kita bg kita menghadapi org yg terdekat dgn kita.

terlalu byk perkara perlu dipertimbangkan berbanding dgn org luar....fikir2kanlah...silap langkah, blh membawa pada perbalahan..masam muka..tak bertegur..macam2 blh berlaku...pernah korg terfikir knape semua tu berlaku? kerana semuanya melibatkan hati dan perasaan.....yg kdg kala..hati menguasai kewarasan akal..

kalo tak, xdelah jadi anak pukul bapak, pukul mak..mak bapak dera anak..kawan tikam kawan..macam2 lah..betul tak?

jadi..kesimpulannya..jagalah hati..kawal hati..dan jgn kita lupa pulak..setiap manusia ada syaitan yang menghuni di dalam diri kita dengan tujuan untuk menghasut/menyesatkan...jadi dengarlah kata hati yang sebenarnya..yg terbit jauh di lubuk hati kita..itulah petunjuk/ilham yg diberikan Allah kpd manusia sebagai penyelesainya..